Zonnebanken tegen wintergriep

Af en toe een verantwoorde zonnebank nemen (niet te lang, en je goed insmeren met een zonnebrandcrème speciaal geschikt voor zonnebanken) zorgt voor minder griep in de winter. De reden: het lichaam krijgt zo net wat extra vitamine D binnen en dat doet de weerstand goed.

Wie weinig buiten komt en niet zo vaak boter, melk en kaas eet, loopt een flink risico op vitamine D gebrek. Ook jonge kinderen en ouderen moeten vaak extra vitamine D slikken voor hun gezondheid. Dat komt ook omdat wij in Nederland de pech hebben dat de zonintensiteit en de zonneduur relatief kort zijn. Dat alles vergroot de kans op tekorten, voor grote groepen Nederlanders.

Jarenlang is dat gevaar onderschat. Nu wordt steeds duidelijker hoe belangrijk vitamine D voor onze gezondheid is. Onlangs nog ontdekten Noorse onderzoekers dat bij het wisselen van de seizoenen de kans op griep stijgt en dat blijkt nu samen te hangen met een teruglopend vitamine D-niveau.

Om je vitamine D aan te vullen, kun je - volgens onderzoekers - jezelf het beste blootstellen aan UV-stralen ofwel een verantwoorde zonnebank nemen. Dat zou het griepvirus in de kiem helpen smoren.

Op November 22, 2012